We're in Beijing!
Hallo lieve mensen!
Allemaal een leuke pakjesavond gehad? Hebben wij natuurlijk compleet gemist, we kwamen er gisteravond pas achter dat het 5 december was :)
Ondertussen hebben we Mongolië verlaten. We wilden nog wel meer doen en zien in het land maar daar is het gewoon de tijd niet voor. We hadden bijvoorbeeld nog op kamelen willen rijden maar er was ons verteld dat het gewoon te koud is voor die beesten ;) Dus zijn we maar uit gaan zoeken hoe we het best (en vooral het goedkoopst natuurlijk) op weg moesten naar Beijing! Dit bleek nog een verhaal apart... Er ging wel een directe trein vanaf Ulan Bator maar die was erg duur omdat er geen 3e klas was. We hadden gehoord dat de goedkoopste manier was om met de trein naar de grens te gaan, daar een lift regelen om de grens over te komen (lopend mag je de grens niet over...) en vervolgens weer met de bus of de trein naar Beijing. Hhhmm... Ingewikkeld allemaal. Twee andere jongens uit ons hostel hadden al voor heel weinig geld (omgerekend 6 euro!) treinkaartjes naar de grens gescoord, dus wij zijn natuurlijk meteen naar het station gerend en gelukkig hadden ze nog kaarten voor die trein :) Samen met een oudere man uit Koeweit die we ook kenden van het hostel werd het nog een gezellige treinrit. De eerste fles wodka was op binnen no time en toen zijn we maar verder gegaan in het restaurant van de trein, totdat we eruit getrapt werden. Zo vliegt een treinrit van 15 uur voorbij ;)
Eenmaal bij de grens aangekomen bleek het echt een gekkenhuis.... Gelukkig hadden we in de trein een jongen uit Mongolië leren kennen die ook naar Beijing moest en het allemaal vaker had gedaan. Met zn 6en + alle tassen hebben we ons in twee taxi's gewurmd en na een rit van 3 minuten zijn we met zn allen in een jeep gepropt. Ondertussen was iedereen aan het rennen en schreeuwen want hoe eerder je bij de grens aankomt, hoe minder lang je hoeft te wachten. Gelukkig zat er een vrouw aan het stuur die een echte wegpirate bleek te zijn dus hoefden we niet al te lang te wachten (we hebben het nog nooit zó koud gehad, zelfs niet bij -24 in Ulan Bator!). Na alle formaliteiten bij de grens werden we 2 uur later afgezet bij het busstation in het kleine stadje vlakbij, in China! Jaja :) Daar hebben we kaartjes gekocht voor de slaapbus (ja echt een slaapbus; gewoon allemaal kleine bedjes in 3 rijen naar elkaar gepropt, best briljant) naar Beijing voor een paar uur later. In de tussentijd hadden we met zn allen besloten om wat te gaan eten. In een restaurant hebben we Hot Pot gegeten, wat echt verschrikkelijk lekker was! Je kiest een soep, die op een brander wordt gezet, en je kiest het soort noedels, vlees en groente, die je zelf kookt in de soep. Hhhmm echt heerlijk was het.
En toen met zn allen de slaapbus in, waar je eigenlijk prima in kon slapen. Zelfs Erik terwijl de bedjes natuurlijk op Chinezenformaat waren :P We zouden rond 6 uur 's ochtends in Beijing aankomen maar we waren er al een paar uur eerder, gelukkig mocht iedereen nog verder slapen in de bus. Na een vies ontbijt bij de Chinese Mac, hebben we de metro gepakt naar het hostel. Een heel gezellig hostel, Kieran en Jonas die we kenden uit Ulan Bator hadden het geboekt. Wij hadden een nog goedkoper hostel gevonden maar we besloten twee nachten daar te slapen omdat het er zo gezellig was. Daarna zijn we verhuist en nu slapen we voor 2 euro per nacht :)
Beijing is geweldig! Toen we hier aankwamen hadden we echt een vakantiegevoel; er is veel groen in de stad, de mensen zijn vriendelijk en de temperaturen overdag zijn gewoon boven nul! Dat was een tijdje geleden voor ons... Op iedere straathoek kan je voor heel weinig geld heerlijk eten halen. We zijn al naar de Temple of Heaven geweest, en natuurlijk naar de Forbidden City. Dat was echt heel indukwekkend allemaal. En een Chinese student heeft mijn naam in Chinese karakters geschreven :) Wat wel echt bizar is hier, is de smog. Zelfs op een mooie dag met zon lijkt het hier mistig, en je kan soms niet verder kijken dan 400 m...
Vandaag gaan we lekker al onze was laten doen, dat is hier echt heel goedkoop, en we willen ook nog fietsen huren om naar het Summer Palace en het Olympisch Stadion te fietsen. Genoeg te doen! Eigenlijk waren we van plan om hier werk te zoeken, English teachers zijn hier erg gewild. Het probleem is echter dat we een visum voor slechts 30 dagen hebben gekregen en dit willen we nog verlengen. In de grote steden is dit een heel gedoe, je hebt bijvoorbeeld een Chinsese bankrekening nodig met minimaal 20.000 yuan, en dat bedrag moet vastgezet worden voor een maand. Na een hoop zoeken op internet hebben we een stadje in het zuiden gevonden waar ze niet zo streng zijn, dus daar gaan we naartoe om het te verlengen. Hopen dat het allemaal goed komt...
So far onze avonturen in China! Hoe gaat het in Nederland? Denken jullie al dat jullie het koud hebben..? :P
Veel liefs van ons!
Wow Wow Wow! Wat een verhalen, geweldig om dit te lezen! Diep respect jullie beiden, kou, liften, hostels, vreemd voedsel, echt te gek dat jullie dit allemaal doen. Ik blijf jullie volgen!