erikenninaronddewereld.reismee.nl

Goed en Slecht nieuws.

Beste lezers,

Het laatst wat jullie van ons hebben gelezen was toen we nog in ...... Cambodja zaten. We zijn inmiddels al weer een stukje verder, in het zuiden van Thailand.

Na ons heftige utistapje naar de Killing Fields bij Phnom Penh hebben we de bus gepakt naar Kep, aan de kust. Ons eerste strand na 3 maanden! Dat was wel even heel erg lekker natuurlijk. We hadden een guesthouse gescoord dat wat verder van het strand lag (oké bijna veertig minuten lopen) maar wel lekker goedkoop was. En het zag er leuk uit; allemaal eenvoudige rieten hutjes op palen en een stukje lopen naar de koude douche en WC. Nade spinnen van het bed te hebben geplukt (die serieus echt véél te groot zijn hier!!) hebben we nog best redelijk op het dunne matje geslapen. En het personeel was er zo lief.... wel erg onderdanig ook, ze vielen nog net niet op hun knieën als we binnenkwamen. Verder hebben we het in Kep lekker rustig aan gedaan. We hebben een leuk echtpaar uit Amsterdam leren kennen en een paar keer met hun gegeten en zitten kletsen over ons koude kikkerlandje natuurlijk. En na we op een avond onze fles wodka al soldaat hadden gemaakt werden we door 3 Cambodjaanse jongens uitgenodigd om nog wat met hun te drinken, buiten bij het strand in de hangmat. Het werd erg gezellig (ze spraken misschien 3 woorden Engels) en de tweede fles was er ook vandoor. Daarna zijn we het strand op gewankeld en hebben de tent opgezet. Na 3 uurtjes slaap werden we natuurlijk de tent uitgebrand omdat het alweer licht was. Maar het was toch heerlijk om je bedje (of iets wat erop lijkt) uit te stappen en zo de warme zee in te springen.

Na Kep hebben we de bus gepakt naar Kampot, een halfuurtje rijden verderop. We hadden tickets gekocht maar zijn in de verkeerde bus gestapt haha. Het was een locale bus en ook nog 3x zo goedkoop natuurlijk. Maar na het uitstappen zijn we maar snel weggelopen want dubbel betalen voor een bus daar doen we niet aan. In Kampot hadden we bedacht om fietsen te huren en naar het Secret Lake te fietsen. Het meer bleek zó Secret dat we het dus nooit hebben gevonden. Maar we zijn wel dwars door de rijstvelden gefietst en dat was erg leuk. Verbaasde reacties van de locals daar die waarschijnlijk nooit een westerling daar hadden gezien. Iedereen lachen en zwaaien en keihard 'hello' roepen (ook al sta je een paar honderd meter verderop). Uiteindelijk toch een leuke dag gehad, zonder Secret Lake.

Vanuit Kampot zijn we naar Sihanoukville gereisd. Na twee uur wachten met te veel mensen in een minibusje gepropt maar we zijn zonder kleerscheuren aangekomen in Sihanoukville, een grote, toeristische stad aan zee. Gelukkig kwamen wij terecht op het meest rustige strand van de stad. Zo mooi! Een langgerekt wit strand met allemaal barretjes en guesthouses aan het water. Na wat zoeken (oeps alles bleek een beetje duurder dan verwacht) toch nog een leuk zolderkamertje gevonden voor een redelijke prijs. Daar hebben we een heerlijke paar dagen doorgebracht. Ook nog een nachtje in de tent geslapen in het kader van de bezuinigingen natuurlijk... Al stond er zoveel wind dat we bijna wegwaaiden. Toen we een keer 's nachts gingen zwemmen hebben we iets heel bijzonders meegemaakt. Eerder op de avond waren we terecht gekomen op een lokaal bedrijsfeestje aan het strand, wat erg grappig was. Er werd meteen bier in ons handen gedrukt en iedereen wilde met ons praten. Ook hebben we natuurlijk gedanst op de heftige Cambodjaanse muziek (gewoon wat stapjes voor en achteruit en wat creatief met je handen bewegen, piece of cake) en vervolgens op een dik feest met westerlingen beland waar het goed losging. Maar daarna tijdens het zwemmen... we zagen allemaal lichtjes in het water! Oké aardig wat gedronken maar het waren echte lichtjes, duizenden bij elkaar. Het leek net lichtgevend stof wat opwaaide als je met je armen en benen bewoog. Later hebben we het opgezocht en het bleken algen te zijn! Dat was echt heel vet.

Een paar dagen erna zijn we de stad ingegaan en hebben gezocht naar de goedkoopste bustickets naar Siem Reap. Dat ligt in het noordwesten van Cambodja, bij de tempels van Angkor Wat, het grootste tempelcomplex ter wereld. Sommige tempels liggen meer dan 40km bij elkaar vandaan! Daarom hebben we een ticket gekocht voor 3 dagen (en nog niet alles kunnen zien!) en met gehuurde fietsen de tempels bezocht. Ook hebben we de 'Tomb Raider' tempel gezien, uit de film natuurlijk. Die was vooral heel mooi omdat de tempel helemaal overwoekerd was door de natuur. Gigantische bomen van meer dan 300 jaar oud... Het enige jammere was natuurlijk dat het wemelde van de toeristen en iedereen er een sport van leek te maken net in het beeld van je camera te gaan staan. Hoort erbij natuurlijk; de tempels zijn wereldberoemd. Na de drie dagen hadden we heel veel gezien en een gigantische zadelpijn na al dat gefiets. Maar dat was het dubbel en dwars waard; het was zo indrukwekkend allemaal!

En na de tempels hebben we weer bustickets gekocht en Cambodja vaarwel gezegt. Jammer want we vonden het allebei een fantastisch land. Zo mooi, zoveel te zienen zúlke lieve mensen! We komen er zeker nog een keer terug (ja we krijgen het druk straks). En toen met de bus naar Bangkok! Zonder al te veel gedoe de grens over gegaan, visum hadden we immers al geregeld. En toen werden we 's middags gedropt bij Kaosan Road, een drukke straat in het centrum van Bangkok. Weer het nodige rondlopen voor een goedkope kamer en dat lukte ook aardig. Alleen was er geenstopcontact in de kamer te vinden, we hadden geen dekens en één handdoek. De eigenaresse was een beetje een chagrijn (zullen we terug naar Cambodja, daar was iedereen leuk...). Na2 dagen toch maar een andere kamer gezocht want wewaren het zat. En het belangrijkste..... Het Goede en Slechte nieuws, het is maarhoe je het bekijkt, en aan welke kant van de wereld je zit ;) In Bangkok hebben we onze tickets terug naar Nederland geboekt! Jaja mensen er is een Datum :) We vliegen op 29 maartvanaf Bangkok naar Amsterdam met een tussenstop in Kuala Lumpur.

Dat is net voordat ons visum voor Thailand afloopt en uiteraard... het geld raakt op. We hopen nog genoeg geld te hebben om deze anderhalve maand vante leven en dan is het echt afgelopen! Erg jammer dat er een einde komt aan het reizen en mooie dingen zien.... Maar aan de andere kant kijken we er toch ook erg naar uit om weer thuis te zijn en alle vrienden en familie te zien na al die tijd. Want we hebben jullie gemist ;) En daarnaast hebben we er allebei ook heel veel zin in om samen te gaan wonenin Amsterdam en samen verder te gaan. Vijf maanden iedere dag samen was toch wel een aardige test wat dat betreft ;)

Daarnaast hebben we ook nog wat moois gedaan. De poster van Ninamet het eiland en het prachtige witte strand ervoor was altijd al een onderwerp van dromen en fantasie, en het werd een beetje Ons Eiland. Eerst dachten we dat het op de Andaman Eilanden was (waar we uiteindelijk niet naartoe konden omdat het zo duur was om daar te komen) maar 2 weken geleden kwamen we erachter dat het eiland in Thailand ligt!! We hebben het gelocaliseerd natuurlijk, hebben de bus naar het zuiden gepakt, naar Krabi, en hebben daar een tour gedaan naar 4 eilanden, waaronder die van Ons. Eindelijk! Heel stoer, nu hebben we dezelfde poster maar dan met ons erop :)

Verder; zie foto's want het is onmogelijk met woorden te beschrijven hoe mooi het hier is!

Heel veel liefs van ons en, als alles goed gaat, tot in april!

N&E

Patrick Siffels

Jeetje, jullie zijn alweer zo lang weg, maar het lijkt nog maar zo kort!

Het ziet er echt allemaal zooooo geweldig uit, ik heb er geen woorden voor. Wow. Wow. Wow.

Ik hoop snel met jullie een pilsje te kunnen drinken en al die 1000000en verhalen aan te horen, misschien dat ik geinspireerd raak te gaan sparen om ook eens lekker op reis te gaan, haha.

Xx.!

Janna (Jadien dus)

Supertof om jullie reisavonturen te lezen :) Als jullie terugkomen wil ik heel graag jullie nieuwe huisje zien! Dikke kus Ninotchka :D